Onboardingsprogramma in vijf stappen

Hieronder bespreken wij vijf stappen die de basis vormen van een effectieve onboarding. Door aandacht te schenken aan deze aspecten, wordt niet alleen een vlotte start bevorderd, maar wordt ook een stevige basis gelegd voor een succesvolle en duurzame samenwerking binnen de woningcorporatie.

Stap 1: pré-boarding

Het onboardingstraject begint nog voordat de eerste werkdag aanbreekt, met wat we noemen “pre-boarding”. Met pre-boarding draait alles om een warm welkom. Denk aan welkomstpakketten, leuke video’s of nodig de nieuwe collega alvast uit voor een bedrijfsactiviteit! Op deze manier creëer je verbondenheid en een warm welkom, waardoor de nieuwe uitdaging met positieve verwachtingen begint.

Stap 2: online inrichting

Een gestructureerde online omgeving, zoals een intranet of onboarding-app, vormt de digitale thuisbasis. Hier krijgen nieuwkomers toegang tot belangrijke informatie. Op het intranet staan online handleidingen en daarnaast is het ook mogelijk om contact op te nemen met je collega’s. Een digitale thuisbasis is dus overzichtelijk, maar ook toegankelijk. Het verlaagt de digitale drempel, waardoor je nieuwe collega zich sneller thuis voelt in de woningcorporatie.

Stap 3: verwachtingen scheppen

Het stellen van realistische doelen en het opstellen van een gedetailleerd inwerkplan geven nieuwkomers een helder beeld van hun rol binnen de woningcorporatie. Dit vermindert niet alleen stress, maar legt ook de basis voor een succesvolle onboardingsperiode. Het scheppen van heldere verwachtingen creëert een win-win situatie.

Stap 4: kennismaking met collega’s

Onboarding draait ook om het opbouwen van relaties. Sociale activiteiten, (virtuele) kennismakingsessies en het hebben van een mentor dragen bij aan een inclusieve werkomgeving. Het leren kennen van collega’s bevordert een gevoel van verbondenheid, wat de teamdynamiek positief beïnvloedt.

Stap 5: ervaren mentor

Het toewijzen van een ervaren collega is een belangrijke stap in het onboardingstraject. Deze gids fungeert als mentor, deelt essentiële kennis en helpt bij het begrijpen van de organisatiecultuur. Met een mentor is een soepele start gegarandeerd, waardoor de nieuwe collega eenvoudig kennis kan opdoen en gemakkelijk zijn weg vindt binnen de woningcorporatie.

De kracht van een goede onboarding

Met een sterke “pre-boarding”, een gestructureerde digitale omgeving, heldere doelen, sociale relaties en een ervaren mentor, zorg je ervoor dat nieuwkomers zich niet alleen welkom voelen, maar ook snel hun weg vinden. Heb je hulp nodig bij het opzetten of uitwerken van je onboardingsprogramma? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!