Ben jij op zoek naar een andere baan? Dan is de kans groot dat je moet solliciteren en eerlijk is eerlijk, solliciteren is best spannend. Een goede voorbereiding helpt je echter snel op weg. Om jou hierbij te helpen hebben wij 10 sollicitatietips op een rij gezet. Zo kan jij vol vertrouwen solliciteren naar de baan die écht bij je past.
10 sollicitatietips
1. Update je offline én online CV
Ondanks de toenemende focus op persoonlijke eigenschappen, potentie en soft skills is een CV nog altijd belangrijk. Zorg daarom dat je CV er verzorgd en overzichtelijk uitziet. Voor het maken van een doeltreffend CV is een goede basis van groot belang. Opleidingen, werkervaring en natuurlijk contactgegevens mogen niet ontbreken. Bij iedere sollicitatie kan je deze basis CV verrijken met informatie welke relevant is voor de desbetreffende functie en organisatie.
Vergeet niet dat je naast een “offline” CV ook een “online” CV hebt, namelijk je Linkedin profiel. Recruiters maken veel gebruik van LinkedIn. Zorg dat je Linkedin profiel is voorzien van actuele informatie over opleidingen, werkervaring en je huidige functie. Misschien wel de belangrijkste Linkedin tip, vergeet niet de knop “Open to work” aan te klikken! Zo laat je recruiters meteen weten dat je actief op zoek bent naar een baan.
2. Controleer je online kanalen
Met online kanalen bedoelen we je social media zoals bijvoorbeeld Facebook, Instagram en TikTok. Maar heb je ook wel eens gekeken wat voor zoekresultaten je krijgt als jij je naam intypt op Google? Grote kans dat een recruiter eerst een online check doet, voordat hij of zij je uitnodigt op gesprek. Controleer wie je foto’s of video’s kan bekijken op je social media kanalen. Je kan dit eventueel aanpassen bij je persoonlijke instellingen.
3. Schrijf een motivatie
Sommige organisaties vragen om een motivatie(brief) mee te sturen. In het kort is een motivatie een stuk tekst waarin staat waarom jij bij dat bedrijf en in de desbetreffende functie aan de slag wil. Vertel kort wat je competenties zijn, wat je in het verleden hebt gedaan en waarom dit goed van pas kan komen voor de functie en het bedrijf. Laat merken dat je graag aan de slag wil en gemotiveerd bent om je steentje bij te dragen.
4. Benadruk je kwaliteiten
In je CV en motivatie beschrijf je al je competenties als professional, maar vaak sta je niet stil bij jouw persoonlijke kwaliteiten. Wat maakt jou uniek? Het is goed om tijdens het sollicitatiegesprek stil te staan bij jouw unieke kwaliteiten en kennis. Denk hier vooraf goed over na, want dan ben je voorbereid en kan je zelfverzekerd antwoord geven.
5. Verdiep je in het bedrijf
Voordat je een sollicitatiegesprek ingaat, is het goed om je (nog) verder te verdiepen in het bedrijf en de desbetreffende branche. Een goede voorbereiding is het halve werk en zorgt ervoor dat je indruk maakt tijdens een gesprek. Wat is bijvoorbeeld de ambitie van het bedrijf? Welke waarden vinden ze belangrijk? En wie worden misschien wel jouw toekomstige collega’s?
Kan je de antwoorden niet vinden? Dan heb je meteen een aantal goede vragen voor het sollicitatiegesprek.
6. Bereid vragen voor
Tijdens het sollicitatiegesprek gaat je gesprekspartner natuurlijk vragen stellen, maar je kan zelf ook vragen stellen. Zo laat je meteen zien dat je proactief handelt en dat jij je hebt voorbereid op het sollicitatiegesprek. Hieronder staan wat voorbeeldvragen die je kan stellen:
- Hoe zien mijn dagelijkse werkzaamheden eruit?
- Wat is de reden dat de vacature voor deze functie openstaat?
- Wat zijn de grootste uitdagingen van deze functie?
- Hoe ziet het huidige team eruit? En wat is de sfeer in het team?
- Zijn er doorgroeimogelijkheden op korte en lange termijn?
Door deze vragen te stellen weet je al iets beter wat je kan verwachten en of jij past binnen de bedrijfscultuur.
7. Oefen het sollicitatiegesprek
Vind je het spannend om een sollicitatiegesprek te voeren? Je bent niet alleen. Maar waarom oefen je het gesprek niet van tevoren met bijvoorbeeld vrienden of familie? Is er niemand in de buurt met wie je kan oefenen? Oefen het gesprek dan voor een spiegel of maak een video van jezelf, zo word jij je bewuster van je lichaamstaal tijdens een gesprek.
8. Online sollicitatiegesprek
Sinds COVID zijn online sollicitatiegesprekken niet meer weg te denken. Het komt regelmatig voor dat een eerste gesprek via bijvoorbeeld Teams of Zoom plaatsvindt. Wanneer je een online sollicitatiegesprek hebt moet je rekeninghouden met een aantal zaken.
- Zorg dat je in een neutrale ruimte zit of dat jij je achtergrond wazig maakt. Op deze manier voorkom je gênante vragen of situaties.
- Laat je gezin of huisgenoten weten dat je een online sollicitatiegesprek hebt. Je wil niet dat ze tijdens het gesprek opeens binnen komen lopen.
- Controleer vooraf altijd je internetverbinding en de batterijduur van je laptop en/of telefoon.
- Zit je achter de laptop? Zet dan tabbladen open met relevante informatie. Ideaal als ruggensteun of reminder. Maar ook praktisch om eventuele informatie te delen tijdens het gesprek.
9. Draag de juiste kleding
You never get a second chance to make a first impression. Is er een dresscode binnen de organisatie? Is het informeel of juist heel formeel? Bekijk nog eens de website en de social media van het bedrijf. Of stel simpelweg de vraag op het moment dat je de afspraak maakt.
Wees jezelf, maar pas eventueel je outfit aan zodat je meteen laat zien dat je binnen de bedrijfscultuur past.
10. Wees jezelf
Dit klinkt misschien cliché, maar niemand heeft er baat bij als jij je anders voordoet dan wie je bent. Het bedrijf niet maar vooral jijzelf niet! Wees jezelf, wees trots op wie je bent, wat je doet en hebt gedaan.
Je toekomstige werkgever wil gewoon graag weten met wie ze gaan samenwerken. Is er sprake van een goede match, dan is dit een perfecte basis voor een fijne en langdurige samenwerking.
Hopelijk voel jij je gesterkt door deze tips en ga nu je vol zelfvertrouwen solliciteren. Natuurlijk helpen wij je hier graag bij!