Per 1 april 2025 is het zover: de nieuwe CAO Woondiensten is van kracht. Na intensieve onderhandelingen hebben de vakbonden FNV, CNV en De Unie het eindbod van Aedes geaccepteerd. Twee jaar lang kunnen medewerkers in de woningcorporatiesector rekenen op verbeterde arbeidsvoorwaarden. Maar wat betekent dit nu echt voor medewerkers en woningcorporaties? Wat zijn de belangrijkste veranderingen en hoe gaan deze het werkplezier en de werkomstandigheden beïnvloeden? We zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje.
Loonstijging
De nieuwe CAO Woondiensten brengt een mooie verbetering voor de portemonnee. In 2025 mogen medewerkers rekenen op een loonsverhoging van 3,85%. Dit is een flinke stijging, die ruim boven de verwachte inflatie van 2,8% ligt. Daarnaast wordt de eindejaarsuitkering verhoogd met 1%, wat het totale voordeel voor 2025 op 4,85% brengt. Een flinke opsteker voor medewerkers die de afgelopen jaren vaak werden geconfronteerd met oplopende kosten.
In 2026 wordt de loonsverhoging iets minder, namelijk 2,65%. Dit blijft echter boven de voorspelde inflatie van 2,1%. De eindejaarsuitkering stijgt opnieuw met 1%, wat het totaal in 2026 op 3,65% brengt. Daarnaast is er goed nieuws voor medewerkers die aan hun pensioen werken: de eindejaarsuitkering van 4% wordt vanaf 2026 volledig pensioengevend, wat betekent dat het bedrag mee wordt geteld in de pensioenopbouw.
En er is nog meer goed nieuws: 5 mei wordt vanaf 2026 een jaarlijkse feestdag. Extra vrije tijd én meer pensioenopbouw, dat is wat medewerkers kunnen verwachten.
Verlenging en duurzame inzetbaarheid
Een ander belangrijk onderdeel van de nieuwe CAO is de verlenging van het generatiepact. Dit pact biedt medewerkers de mogelijkheid om met aangepaste werktijden of -omstandigheden de werkdruk te verlichten naarmate ze ouder worden. De toetredingsleeftijd voor het generatiepact wordt wel verhoogd, maar dit gebeurt in twee stappen van een half jaar, zodat medewerkers niet meteen voor verrassingen komen te staan.
Daarnaast hebben de vakbonden en Aedes afgesproken om te werken aan een structurele regeling voor duurzame inzetbaarheid. Dit betekent dat er de komende jaren concrete afspraken komen om medewerkers langer fit en gemotiveerd aan het werk te houden, bijvoorbeeld door extra scholing of flexibele werkstructuren
Een stap vooruit in vakantiedagen en sociale veiligheid
Werknemers krijgen het recht op drie weken aaneengesloten vakantie per jaar, tenzij zwaarwegende bedrijfsbelangen zich hiertegen verzetten. Dit geeft medewerkers de mogelijkheid om echt even tot rust te komen en zich volledig te ontspannen.
Daarnaast is de sociale veiligheid een steeds belangrijker onderwerp en ook de CAO Woondiensten zet daar vol op in. Er komen nieuwe regels voor het melden van sociale onveiligheid. Werknemers kunnen nu makkelijker met hun leidinggevende bespreken welke aanpassingen nodig zijn om goed te kunnen functioneren. Een concrete stap richting meer openheid en gelijkheid op de werkvloer.
Flexibiliteit en mobiliteit
Met de nieuwe CAO wordt het ook gemakkelijker voor medewerkers om binnen de woningcorporatiesector te bewegen. Als een medewerker bijvoorbeeld naar een andere woningcorporatie gaat, kan hij of zij het Individueel Loopbaan Ontwikkelingsbudget (ILOB) meenemen. Dit geeft medewerkers de vrijheid om hun ontwikkeling voort te zetten, ongeacht of ze van werkgever wisselen binnen de woningcorporatiesector.
Verder wordt het mogelijk om bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst van minimaal één jaar een proeftijd van twee maanden overeen te komen. Dit biedt meer flexibiliteit voor zowel de woningcorporatie als werknemers bij het aangaan van tijdelijke contracten.
Werk na AOW
Er is ook goed nieuws voor medewerkers die na hun AOW-gerechtigde leeftijd willen blijven doorwerken. Vanaf 1 april 2025 kunnen medewerkers die na de AOW-gerechtigde leeftijd door willen werken een tijdelijke arbeidsovereenkomst krijgen die eindigt van rechtswege. Deze overeenkomst kan maximaal drie jaar duren en biedt medewerkers de mogelijkheid om op flexibele basis door te werken, mits de woningcorporatie hiermee instemt.
Instapschalen, groeien in je functie
Nieuwe medewerkers die nog niet alle functie-eisen vervullen, kunnen in aanmerking komen voor instapschalen. Dit betekent dat medewerkers de kans krijgen om zich binnen hun functie verder te ontwikkelen via een speciaal ontwikkeltraject. Zodra het ontwikkeltraject is afgerond, kunnen zij doorgroeien naar de reguliere salarisschaal.
Aandacht voor gezondheid en welzijn
Naast de financiële en structurele voordelen is er ook veel aandacht voor gezondheid en welzijn in de nieuwe CAO. Vanaf 1 april 2025 wordt er een regeling ingevoerd waarmee vrouwen met terugkerende klachten door menstruatie of menopauze deze makkelijker kunnen bespreken met hun leidinggevende. Als het nodig is, kunnen er maatwerkafspraken worden gemaakt om de werkdruk aan te passen aan hun situatie. Dit draagt bij aan een inclusievere en flexibelere werkplek voor iedereen.
Thuiswerkvergoeding
Medewerkers kunnen vanaf 1 april 2025 een thuiswerkvergoeding van €2,40 netto per dag ontvangen. In 2026 en 2027 wordt deze vergoeding verder verhoogd, zodat medewerkers ondersteund worden in hun thuiswerkplek. Het is een concreet gebaar van woningcorporaties om de werk-privébalans van hun medewerkers te ondersteunen, vooral nu hybride werken steeds meer de norm wordt.
Conclusie
De nieuwe CAO Woondiensten biedt niet alleen meer financiële voordelen, maar creëert ook ruimte voor meer persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en werkplezier. Medewerkers kunnen rekenen op betere loon- en vakantievoorwaarden, maar ook op meer flexibiliteit, zowel in hun werkuren als in hun mobiliteit binnen de woningcorporatiesector.
Met de verlengingen van het generatiepact, de duurzame inzetbaarheid en de aandacht voor sociale veiligheid, lijkt deze nieuwe CAO een waardevolle stap richting een toekomstbestendige en gezonde werkplek. De vakbonden en Aedes hebben goed gekeken naar wat er nodig is om de medewerkers in de sector te ondersteunen en de veranderingen zijn er dan ook niet zomaar.
Bron: www.aedes.nl – Vereniging van woningcorporaties
Neem contact met ons op
Blijf via onze website op de hoogte van de verdere verloop rondom de CAO Woondiensten 2025/2026. Binnenkort worden bijvoorbeeld de nieuwe salarisschalen gepubliceerd. Heb je vragen over de nieuwe CAO Woondiensten? Neem contact met ons op. Onze specialisten staan voor je klaar.