De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), geïntroduceerd in 2016 als opvolger van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR), heeft tot doel de relatie tussen opdrachtgevers en zelfstandige professionals (zzp’ers) te reguleren en helderheid te verschaffen over hun arbeidsverhouding. Dit is met name bedoeld om misbruik te voorkomen en de onderscheidende lijnen tussen zelfstandig ondernemerschap en loondienst te verduidelijken. Wil je meer weten over deze wet en wat dit betekent voor jouw organisatie? Lees dan snel verder.
Alles wat je moet weten over de wet DBA
Waarom is de wet DBA ingevoerd?
De noodzaak voor de wet DBA ontstond doordat de VAR-verklaring vaak werd misbruikt, waarbij zelfstandige professionals belastingvoordelen van ondernemers genoten terwijl ze eigenlijk in loondienst werkten, wat bekend staat als schijnzelfstandigheid. Deze praktijk had ook voordelen voor opdrachtgevers, zoals woningcorporaties, die daardoor niet hoefden te voldoen aan de verplichtingen van werkgeverschap, wat ook fiscale voordelen bood.
Hoe gaat het met de wet DBA in de praktijk?
De daadwerkelijke handhaving van de wet DBA is echter sinds de invoering in 2016 uitgesteld door een handhavingsmoratorium, dat nog steeds van kracht is in 2024. De Belastingdienst grijpt alleen in bij bewust ontduiken van de regels, zowel door zelfstandige professionals als door opdrachtgevers. Hoewel de wet DBA bedoeld is om duidelijkheid te scheppen en problemen te voorkomen, is de praktische handhaving ervan beperkt gebleven.
Wat zijn de verwachtingen voor de komende periode?
Voor de nabije toekomst wordt verwacht dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 strenger zal toezien op schijnzelfstandigheid, hoewel de exacte maatregelen nog door het nieuwe kabinet moeten worden bepaald. Dit kan mogelijk ook zelfstandige professionals treffen die duidelijk als ondernemer opereren. Momenteel is er echter nog geen reden tot directe zorg, gezien het voortdurende handhavingsmoratorium.
Voldoe jij aan de wet DBA?
Als zelfstandige professional werkzaam in de woningcorporatiesector, kun je bij de Belastingdienst informeren of je arbeidsrelatie voldoet aan de normen van de wet DBA. De reactie van de Belastingdienst zal slechts een advies zijn en geen directe bestraffing als de arbeidsrelatie niet correct blijkt te zijn.
Wil je advies van Vastgoed Talent?
Wil je liever eerst bij Vastgoed Talent advies inwinnen? Dat kan! Wij staan uiteraard graag voor je klaar. Wij kijken graag met je mee of jij voldoet aan de wet DBA. Neem snel contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.
Wil je meer informatie?
Directeur (eigenaar)